> Desert Flower <

Så, okej, vårt ämne för det muntliga nationella i Svenska i år var "olika världar". Det fanns massor med förslag på vad man kunde prata om, drömvärldar och så vidare och till en början så var jag väldigt dragen mot att skriva om världar i böcker because, well, you know me.
Men ja, jag ville ta något lite djupare och quite frankly, viktigare.
Så mitt ämne blev tillslut "Flickor i olika världar", där jag ska tala om hur det är att vara flicka i ett utvecklingsland, hur utsatta de är och hur hårt livet är för dem. 
En punkt i mitt tal ska vara könsstympning av flickor, ett ämne som jag stötte på relativt tidigt, när jag var runt tio år i en bok som heter "En blomma i afrikas öken", som jag glömt bort i några år. För några dagar sedan upptäckte jag att boken även gjorts till film, så jag laddade ju ned den direkt och såg den. Här får ni trailern: 
Så; boken och filmen handlar om nomadflickan Waris Dirie som växer upp i Somalia. Innan hon fyllt femton så ska hon giftas bort till en man, nästan femtio år äldre än henne och hon tar sitt öde i sina egna händer och rymmer hemifrån, går barfota genom ökenmarken, mil efter mil till en liten stad där hennes mormor som hon aldrig träffat bor. 
Efter en kort tid skickas Waris till England för att arbeta som städerska hos den somaliska ambassaden som efter det somaliska inbördeskriget stängs ned - och Waris blir lämnad kvar, hemlös och en illegal invandrare i London som kan enbart några engelska ord. Hur som helst så leder det ena till det andra och hon blir upptäckt av en känd fotograf för sitt fina ansikte och hennes liv tar en dramatisk vändning som gör henne till en världskänd supermodell. Hon lever varje liten flickas dröm, och efter hon har samarbetat med BBC och gjort en dokumentär "dagen som förändrade mitt liv" vill reportrar ständigt tala med henne om just den dagen, dagen hon blev upptäckt. 
Hon ser förbryllat på dem och säger "nej, nej det var inte den dagen. Det var inte dagen som ändrade mitt liv." 
Istället berättar hon om den dagen. Hon var fem år, och hennes mamma tog henne från hemmet och ut till en kvinna som med ett smutsigt, rostigt rakblad - utan någon form av smärtstillande - könsstympade henne. Skar bort i stort sett hela hennes könsorgan och sydde ihop slamsorna av såret som var kvar, lämnade ett hål som huvudet på en tändsticka. Könsstympningen är till för att göra kvinnan "ren" och hålla henne oskuld till sin framtida man, som då tar en kniv och skär upp henne innan han tvingar sig på henne.
Hon lämnades sedan ensam i en hydda i öknen, men benen ihopbundna med en dödlig infektion tills hon läkte. Hon överlevde. Men inte hennes två systrar. Och en av hennes kusiner. 
Istället för att vara bara en modell, blev Waris den första kvinnan som talade öppet om könsstympningarna som sker över världen, som ger kvinnor skador för livet om de överlever "operationen". Hon öppnade folks ögon, blev FN ambassadör i kampen mot detta omänskliga brott. Hennes mod, ändrade världen, och livet för kommande generationer av flickor. Och hon var fantastisk.
Här är sista scenen i filmen "desert flower", Waris första tal i Fn's ambassad. En av de scener då tårarna flödade.
Snälla. Ta er tiden att se på den här filmen, eller läs någon av hennes böcker. Ni kommer inte att ångra er.
Waris och filmens Waris, Liya. 
För några dagar sedan, fick jag tragiskt nog reda på att Waris inte längre finns i livet. Det gör mig så fruktansvärt ledsen, men jag vet att hennes arv är odödligt, och kommer att rädda liv. 
 http://www.desertflowerfoundation.org/en/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback