12.11.13 Book Challenge #6

Boken handlar om barnen Ruth, Tommy och Cathy som växer upp på det brittiska barnhemmet Hailsham, helt uteslutna från samhället. Här blir de lärda att de är speciella, deras fysiska välmående inte bara är viktigt för dem själva, utan för världen utanför stängslet som de så småning om ska ta del av.
Alla barn på Hailsham är nämligen födda och finns till för en orsak; Organdonation.
När barnen når en viss ålder får de lämna barnhemmet och leva ute i samhället tills de blir kallade till sin första donation, sin andra, tredje, fjärde.. 
Sedan när deras kropp inte klarar av fler donationer ger den tillslut upp, och då har personen "Fullbordat". 
Så den här utspelar sig både i framtiden då Cathy, Tommy och Ruth är unga vuxna och tillbaka i det förflutna på Hailsham. 
Jag tyckte mycket om boken, och filmen som jag visar lite exempel ifrån här nedanför, men den är så sorglig för att hela auran av historien är hopplöshet. De vet varför de är där, de vet hur det kommer sluta, de får inte skaffa familj eller arbeta sig upp emot sitt drömjobb. Utan hela deras liv är planerat åt dem av några andra och också det tidiga slutet det kommer att få. 
Det är en sån där liten bok som får en att bli äcklad över saker som människan kan göra. 
 
Filmen som baserades på boken släpptes 2010 med några fantastiska skådespelare som Andrew Garfield, Kiera Knightley och Carey Mulligan (Daisy i den nya "The Great Gatsby")
Ett ögonblick som alltid ger mig gåshud över hela kroppen ser man en snutt av där i trailern, när Tommy lämnar bilen, stiger ut på vägen och bara skriker. Det är så tragiskt, och Andrew Garfield gör det så bra att jag vet inte vad jag ska göra av mig själv. 
 

Kommentarer
Postat av: Eline

Finaste filmen, och Andrew Garfield förtjänar alla priser i världen för den

2013-11-13 @ 06:02:32
URL: http://elinemunkvalls.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback