09.11.13 Kristallnattens minnesdag skymfas

Idag, den nionde November 2013 är det 75 år sedan nazisterna inledde en organiserad attack på judar i Tyskland och Österrike. Synagogor brändes ned, glassplittret från deras affärer på gatorna kom att ge natten dess namn, ungefär 400 judar dödades eller tvingades att begå självmord och 20 000-30 000 arresterades och transporterades sedan till koncentrationsläger. 
Kristallnatten ses som ett brytande event och inledningen på det som nazisterna presenterade som "Den slutgiltiga lösningen av judefrågan" - det som ledde till folkmordet av 6 miljoner judar. 
Kristallnattens minnesdag firas varje år på den här dagen och när jag gick in på aftonbladets app så möttes jag av den här rubriken. 
Idag har nämligen den nazistiska Svenska motståndsrörelsen utlyst en demonstration i centrala Stockholm, med svepskälet att de vill protestera mot att myndigheterna i Grekland slagit ned på ett nazistparti efter att medlemmar eller andra med koppling till partiet gripits för mordet på en antirasistisk artist. 
Men varför valde de dagen för demonstrationen såhär? På åminnelsedagen av en av de mest tragiska? 
 
Detta tycker jag är så skrämmande och vidrigt respektlöst av dem. Värderingarna som en gång skickade Anne Frank till Bergen-Belsen, som gasade ihjäl och behandlade människor som insekter - är inte så avlägsna som vi kanske tror. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback