> Böcker - antingen eller <

 Snabbläsare eller långsamläsare?

Jag är nog en rätt snabb läsare, gjorde ett test på min läshastighet som jag lade upp här för ett bra tag sedan, som gällde engelsk läshastighet och då låg jag runt ungefär 412 ord per minut. Men det beror ofta på hur språket är i boken, om det är väldigt gammalt och avancerat! 

 

Tegelstenar eller tunnisar?
Gud vad svårt, jag älskar båda fast under olika perioder. Det är skönt med lite tunnare böcker runt 350 sidor då de läses ut så fort och man kan då läsa fler under en kortare period, men en riktig tegelsten, som en jag läste på 800+ sidor den här månaden kan också vara mysigt. Det är så mycket som händer och det finns plats för det, och tyngden av en stor bok känns så bra i famnen. 

Bibliotek eller bokhandel?

Library books were, I suddenly realized, promiscuous, ready to lie down in the arms of anyone who asked. Not like bookstore books, which married their purchasers, or were brokered for marriages to others.” 

Köper majoriteten av mina böcker via nätet då de har större utbud av engelska böcker för bättre pris än bokhandlarna har, men tycker det räknas då de har samma princip, right? 


Ljudbok eller e-bok?

Har otroligt svårt att läsa en bok som e-bok, jag har försökt men raderade det med avsmak efter en sida eller två. Det känns så onaturligt. Så om jag nu måste välja någon av de båda så är det ljudbok. Det är skönt att ha i bakgrunden, men då en bok jag redan läst så att jag inte missar någonting. Lyssnar i detta nu på "The Book Thief"

Inbunden eller pocket?

 
Jag har mest pocket och köper mest pocket då det är billigare och jag har kommit att tycka om dem mer, men det känns ju så himla lyxigt när man köper en riktigt fin, inbunden bok! Skulle vilja köpa Peter Pans original historier, Edgar Allan Poes skrifter och andra klassiker som fina och inbundna. Då duger inte pocket. 

Vampyrer eller spöken?

Tycker det är rätt svårt att hitta bra vampyr-historier, men läst många bra med spöken eller andar, och föredrar dem också i filmer, så spöken; definitivt. 

En i taget eller slalomläsning?

När jag var liten slalomläste jag nästan alltid ungefär fyra böcker på en gång, men nu när jag är äldre och läser på ett annat sätt än jag gjorde då så vill jag ge varje bok full uppmärksamhet och börjar sällan läsa en annan samtidigt nu för tiden. Om jag bara läser en bok i taget så blir jag ju också klar med den fortare; alltså kan jag börja läsa en annan kort därpå! 


Nytt eller gammalt?

Läser mestadels böcker som pulicerats under de senaste 5-10 åren, men jag håller på att gå igenom många klassiker och äldre böcker nu på grund av obligatoriskt typ. Men jag hittills föredrar jag moderna böcker. 

Bokmärke eller hundöra?

Hundörade alltid förut, fram tills för kanske ett halvår sen. Nu har jag bokmärken nästan konstant, men om jag hittar ett citat jag verkligen älskar eller något annat jag vill komma ihåg så kan jag göra ett litet hundöra längst ned i sidans hörn. 

Biografier eller memoarer?

Skräck eller chicklit?

Det beror mycket på vilken typ av Chicklit det är, om den är bra skriven eller ej. Det är liksom väldigt stor skillnad på "The Fault in our stars", "Severed Heads, Broken Hearts" jämfört med Twilight serien. Enligt mig. Om det gäller sån Chicklit istället, föredrar jag skräck.

Soffan eller sängen?

 

 

Inne eller ute?

Har jättesvårt att fokusera på läsandet ute. Ännu en anledning till att stanna inne. 

Originalspråk (engelska) eller översättning till svenska?

Läser nästan uteslutande på engelska sedan några år tillbaka. Undantag är om författaren är svensk (alltså att originalspråket är svenska), boken är väldigt gammal eller med mycket avancerat språk, eller om jag - som med grottbjörnens folk - hittade nästan hela serien på svenska på secondhand för tio kronor styck. 

Poesi eller prosa?

Har alltid haft ganska svårt för poesi, men ska snart införskaffa lite för att lära mig att uppskatta det. Annars är jag hängiven till 99.9% till prosa. 

Kvinnliga författare eller manliga författare?

Båda. 

Boken eller filmen?

Med ett fåtal undantag. Annars är nästan alltid boken bättre än filmen. 

Kokbok eller Bakbok?

Kokbok är nyttigare och bättre att ha, men bakbok är 100 gånger roligare och i regel finare. Jag äger över ett tiotal olika bak- och kokböcker som står så fint i ett av mina köksfönster. 

Te eller kaffe?

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback